Arkeologët zgjidhin misterin e mbetjeve 150-vjeçare

Kliko per me shume info

Arkeologët zgjidhin misterin e mbetjeve 150-vjeçare të një fëmije. Studimi zbulon se fëmija ishte varrosur duke mbajtur një monedhë në dorë duke e mbrojtur nga prishja/

Rreth 13 vjet më parë, ekzaminimi i arkeologëve ishte në një gërmim në Hungarinë jugore, që gjetën  diçka vërtet të çuditshme.

Kliko per me shume info

Brenda një kuti magazinimi të harruar, ekipi zbuloi një sërë eshtash njerëzore aq të vogla që mund t’i kishin bërë një muze dhe, me gjithë ato  skelet të gjetura ,ishte një dorë e vetmuar.

E tharë, parakrahi i mbuluar me mish ishte ngjyrosur gjelbër deri në kockë, siç ishin disa nga rruaza, një kockë hip dhe kockat e këmbëve, sipas NY Times.

Tani, më shumë se një dekadë pasi mbetjet u rizbuluan, studiuesit mund të zgjidhnin më në fund misterin e dorës së mumifikuar; objekte të tjera të mbajtura në një muze aty pranë tregojnë se fëmija ishte varrosur duke mbajtur një monedhë bakri.

Mbetjet u gjetën me më shumë se 500 varre të zbuluara në një varrezë në Nyárlőrinc, Hungari, të gjitha që datojnë në shekujt 12-16.

Por, varrimi që përmbante dorën e mumifikuar ishte ndryshe nga të gjithë të tjerët.

Fëmija ka gjasa të matet vetëm 11 deri në 13 inç dhe peshonte vetëm dy kilogramë, duke treguar se ishte një foshnje e lindur ose një fëmijë i parakohshëm, sipas János Balaz, i cili analizoi eshtrat./lajmifundit.al

loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here