Si vdiq Jezusi/ skelet 2,000-vjeçar romak me një vrimë në këmbë (VIDEO)

Kliko per me shume info

Si vdiq Jezusi? Skelet 2,000-vjeçar romak me një vrimë në këmbë ishte vetëm mbetja e dytë fizike e llojit të torturës që vrau Jezusin

Një skelet 2,000-vjeçar romak me një vrimë në këmbë është vetëm mbetja e dytë fizike e llojit të ‘torturës që vrau Jezusin’.

Kliko per me shume info

Gjetur gjatë një gërmimi të një varri në Italinë veriore, skeleti tregoi shenja të ‘lezioneve të posaçme’ në këmbë të djathtë që sugjeronin se njeriu u kryqëzua.

Pavarësisht nga romakët që praktikojnë kryqëzime për gati një mijëvjet mbi dhjetëra mijëra njerëz, përfshirë Jezusin, dëshmia e teknikës është e rrallë.

I vetmi shembull tjetër është një gozhdë 19 cm e gjetur në trupin e një burri hebre i zbuluar në një varre në Jeruzalem në vitin 1968.

Dëshmia e kryqëzimeve është aq e rrallë, sepse kryqëzat prej druri që romakët përdorën për praktikën u shpërbë shpejt.

Thonjtë gjithashtu besohej se ishin magjik, kështu që ato shpesh ishin marrë nga një viktimë.

Ciceroni vuri në dukje se ‘të gjitha dënimet, janë më mizor dhe më e tmerrshme’.
Skeleti u gjet rreth 60 kilometra nga Venediku në luginën e Po.
‘Rëndësia e zbulimit qëndron në faktin se është rasti i dytë i dokumentuar në botë’, tha bashkëautorja Ursula Thun Hohenstein nga Universiteti i Ferrara.

Nuk ishte e mundur që  të zbulonim se kur datonte skeletin, sepse sipërfaqet e eshtrave janë ruajtur keq.

Megjithatë, mbetjet u gjetën pranë tullave dhe pllakave tipike romake, gjë që tregon se vjen nga periudha romake.

“Këtu ne sugjerojmë kryqëzimin si një shkak të mundshëm të plagës, por ky interpretim është i ndërlikuar nga ruajtja e dobët e sipërfaqeve të kockave dhe dëmtimet dhe vrimat në pjesët e tjera skeletore”, hulumtuesit shkruan në botimin e botuar në revistën Arkeologjike dhe Shkencat Antropologjike .

Njeriu i kryqëzuar do të kishte qenë midis 30 dhe 34 vjeç, sipas gjetjeve të tyre./lajmifundit.al

loading...

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here