Lajmi Fundit
Lajmi i Fundit, Lajme Shqip, Gazeta, Informacione nga Shqiperia

KE: Ekonomia shqiptare do te rritet nen 3% kete vit

Rritja ekonomike e vendit do të jetë nën nivelin 3%, ky është konkluzioni në të cilin ka arritur Komisioni Evropian, në një raport të publikuar së fundmi për të ecurinë ekonomike të Evropës.

Ashtu si edhe raportet e mëparshme të institucioneve të ndryshme edhe Komisioni Evropian vlerëson mungesën e energjisë elektrike si faktorin kryesor me ndikim negativ.

Sipas analizës së kryer thuhet se pavarësisht situatës jo pozitive të ekonomisë së Shqipërisë, do të vazhdojë procesi i reduktimit të borxhit publik. Pavarësisht se theksohet se buxheti është ende i lartë dhe në të ndikon edhe materializimi i detyrimeve të mundshme nga partneritete publike-private.

Raporti vazhdon më tej me analizimin e tregut të punës, ku vlerëson se papunësia në Shqipëri ka ardhur duke u reduktuar, pavarësisht se është në nivelin e 12%. KE thekson se niveli dyshifror i papunësisë pra mbi 10% do të vazhdojë deri në vitin 2021.

Sa i takon politikës monetare është ngritur shqetësimi i mosrealizimit të objektivit të Bankës së Shqipërisë për të kthyer në objektiv prej 3% të inflacionit që tani është mesatarisht në nivelin e 1.5%.

Në raport është përmendur edhe kreditimi i sektorit privat nga bankat tregtare, ku sipas KE-së pas disa vitesh rritje të ngadaltë kreditimi tashmë huadhënia bankare u rrit me më shumë se 6%. Po ashtu aty theksohet se kredia më e madhe është dhënë për bizneset e vogla.

“Kushtet e favorshme të financimit dhe konsolidimi i fundit në sektorin bankar është pritet të vazhdojë mbështetjen e aktivitetit të kredisë në 2020 dhe 2021” vijon më tej raporti.

Leave A Reply

Your email address will not be published.