Lajmi Fundit
Lajmi i Fundit, Lajme Shqip, Gazeta, Informacione nga Shqiperia

Për të qënë sa më të ëmbël si njerëz, ja cfarë duhet të hani

0

embHulumtuesit, në pesë studime të veçanta, gjetën një lidhje midis preferencave për të ëmblat dhe personalitetit e sjelljes pro-sociale. Hulumtuesit, në pesë studime të veçanta, gjetën një lidhje midis preferencave për të ëmblat dhe personalitetit e sjelljes pro-sociale. Në një studim, për shembull, studiuesit gjetën, se njerëz të caktuar rastësisht duke ngrënë çokollatë ndihmuan një person tjetër më shumë, se sa ata që ishin caktuar për këtë detyrë.

Dr Brian Meier në Kolegjin Gettysburg shpjegon: “Shijimi është diçka që ne e përjetojmë çdo ditë. Zbulimi ynë shqyrtoi nëse metafora se preferencat e shijeve ka lidhje me përvojat pro-sociale (p.sh.,”ajo është e dashur, gojëëmbël, etj”) mund të përdoret për të hedhur dritë mbi personalitetin e vërtetë të tipareve dhe sjelljes. ”

Një nga studimet sugjeron: “njerëzit besojnë se një person që pëlqen ushqime të ëmbla, si karamele, çokollatë, tortë (në krahasim me ushqime nga katër llojet e shijeve të tjera) është edhe më i pranueshëm apo më i dobishëm.” Në raportimin e tyre, një nga psikologët tha: “Është e habitshme që njerëzit e dobishëm dhe miqësorë janë konsideruar “të ëmbël”, për shkak se shija duket se ka shumë pak të përbashkëta me personalitetin apo sjelljen.”

Për më tepër, a ju bën dëshira për çokollatën person të dashur për dikë tjetër? Bazuar në këto studime, autorët pohojnë se ëmbëlsirë- ngrënësit janë më të pranueshëm dhe më shumë gjasa edhe vullnetarë. Ata arrijnë në përfundimin se “mund të parashikohet, se sa i dobishëm apo i mirë është dikush bazuar në masën që ai ose ajo, preferon ushqimet e ëmbla.” Kosovarja-KS

Leave A Reply

Your email address will not be published.